Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης

Head chef, Kαθηγητής

Aleria restaurant, Le Monde

Ο Γκίκας Ξενάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα. Οι ζωηρές παιδικές
αναμνήσεις του από την ελληνική ύπαιθρο, το ψάρεμα τα Σαββατοκύριακα,
οι εξερευνήσεις του στη φύση, η κουζίνα της μητέρας του επηρέασαν την
μαγειρική του φιλοσοφία, η οποία περιστρέφεται γύρω από τα φρέσκα, αγνά
και ποιοτικά Ελληνικά προϊόντα, τιμώντας την εντοπιότητα αλλά
μαγειρεύοντας τα με συνείδηση και σεβασμό με τη λογική της
βιωσιμότητας.
Το όνειρο του ήταν να ασχοληθεί με την διοίκηση επιχειρήσεων όμως η
τυχαία επαφή του με τη μαγειρική και στη συνέχεια η φοίτηση του στη
σχολή Le Monde τον έκαναν να συνειδητοποιήσει πως η επαγγελματική
ζωή του θα ήταν πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία. Είχε την
ευκαιρία να εργαστεί σε σημαντικά εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά και στο
εξωτερικό, δίπλα σε σπουδαίους chefs , ενώ συνεχίζει να ταξιδεύει στον
κόσμο ως συλλέκτης γαστρονομικών εμπειριών. Από το 2012 είναι Head
Chef στο εστιατόριο Aleria, όπου δίνει το ιδιαίτερο μαγειρικό στίγμα του
μέσα από πιάτα που εκφράζουν τη φιλοσοφία της υψηλής ελληνικής
γαστρονομίας. Έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία (χρυσοί Σκούφοι, βραβεία
Ελληνικής κουζίνας , βραβεία FNL) με κορυφαία διάκριση στην καριέρα
τους ως ¨chef της χρονιάς¨ το 2020 από τον διεθνούς φήμης γαστρονομικό
οδηγό GAULT & MILLAU.
Παράλληλα είναι Γαστρονομικός σύμβουλος σε κορυφαίες Τουριστικές
επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα εστιατόρια τους ,που φέρουν την
υπογραφή του συγκαταλέγονται στα κορυφαία της χώρας αποσπώντας
πολλές διακρίσεις και βραβεία. Το αποτύπωμα του στην μοντέρνα Ελληνική
κουζίνα περνάει τα Ελληνικά σύνορα και ταξιδεύει σε χώρες όπως η Ιταλία,
η Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία αλλά και τη Σιγκαπούρη διαδίδοντας και
διαφημίζοντας τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας.
Τέλος αναπτύσσει το διδακτικό του έργο στην κορυφαία σχολή τουριστικών
επαγγελμάτων LE MONDE ως καθηγητής μαγειρικής . Σπουδαία στιγμή
στην πορεία του ως καθηγητής-προπονητής, ήταν η κατάκτηση της 2 ης
θέσης το 2022 αλλά και της 3 ης θέσης το 2023 με τους μαθητές του στον
παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής Trophee Mille στο Reims της Γαλλίας.

Thursday 8

  • 14.50 - 15.20

    Η γαστρονομία ως ταξιδιωτική εμπειρία

    location_on